Fyra typer av bifogade filer till din partner: ta reda på vilken du har

Psykologer har bevisat att våra relationer med romantiska partners beror på hur vi vårdades som barn. Det finns fyra typer av föräldrabundenhet hos barn. Dessa typer avgör ytterligare tillgivenhet för framtida älskare..

Säker (säker) fastsättning

– Det här är den mest välmående typen som orsakar minst problem i relationer. Sådan tillhörighet bildas hos barn vars mödrar var känslomässigt öppna, det vill säga hon var mycket känslig, lyhörd. Här är inte bara moderns attityd till barnet viktigt, utan också hennes personliga egenskaper: hon måste vara säker på sig själv, ta ställningen som en riktigt ”stor och stark mamma”, och inte en som får panik av någon anledning. Med en stark och omtänksam mamma är barnet tryggt, sedan överför han dessa känslor till världen omkring sig.

I vuxenlivet är människor med en pålitlig typ av anknytning öppna för sin partner, känner sig värda att älska och är lika med varandra, visar ömsesidig respekt och villighet att förhandla. Sådana människor vet att det är säkert att fråga, att vara runt är inte skrämmande, och det finns inget förödmjukande i att vara svag någon gång. När en konflikt uppstår kan sådana människor lugnt sitta ner och prata..

Låt oss nu prata om osäkra typer av bilagor. Det finns tre av dem:

Ambivalent (resistent) fastsättning

– Sådan bindning bildas om modern är inkonsekvent och oförutsägbar: hon svarar ibland på samtalet, då gör hon det inte; sedan når hon själv ut till barnet, då irriterar han henne; sedan tillåter hon honom allt, sedan förbjuder hon allt. Så ångest och missförstånd växer hos barnet, vad kan man förvänta sig av det viktigaste föremålet i världen: kommer han verkligen att vara där när det gör ont och skrämmer, eller fortfarande inte? Barnet börjar klamra sig fast vid mamma.

När de växer upp behåller ”ambivalenta” barn inre ångest och beroende. De känner sig ofta ensamma, utan nytta för någon. I äktenskapet beter sig människor med denna typ av anknytning ganska kallt. De framkallar ofta gräl, försöker fånga uppmärksamheten hos deras betydande andra och framkallar negativa reaktioner för att vara i rampljuset.

Undvik fastsättning

– Sådan anknytning kommer att bildas hos ett barn om hans mamma sällan plockar upp honom, inte uttrycker känslor, ofta lämnar i vården av andra människor, inte stöder barnet i svåra situationer för honom, inte ångrar, inte talar hjärta till hjärta, aktivt ingriper i spel och säger ”Vad som behövs” och ”hur är det rätt”.

När de växer upp tenderar sådana barn att känslomässigt isolera sig från den ”ont” världen. Utåt ser de eftertryckligt oberoende ut, till och med arroganta, men djupt inuti är de väldigt osäkra på sig själva. Deras attityd ”ingen kan lita på”, deras oförmåga att sympatisera, att öppna sig även för de närmaste människorna – alla samma skydd som har rot i tidig barndom. De beter sig på ett sådant sätt att de aldrig upplever den extrema smärtan av avslag igen..

Oorganiserad fastsättning

– Den här typen är mycket sällsynt, inte mer än 5% av människorna. Denna typ kallas också ”bränd själ”. Oorganiserad anknytning bildas ofta i familjer där barnet misshandlas fysiskt. De är väldigt känslomässiga och man vet aldrig vad man kan förvänta sig av dem. Sådana människor kan söka ett förhållande med en person under lång tid, men när de knappt uppnått strävar de omedelbart efter att bryta av alla kontakter..

Irina Ivanova, psykolog:

– Alla dessa typer av tillbehör i sin rena form är sällsynta. Dessutom kan hennes senare liv fortfarande förändra henne. Även om som regel 80% förblir exakt den typ av tillbehör som fastställdes i barndomen. Att arbeta med en psykolog kan hjälpa till. Det är mycket viktigt för vuxna att inte upprepa sina föräldrars misstag och uppfostra sina barn och bilda en säker typ av fäste i dem..